Bone broth, ook wel bekend als bottensoep, is een voedzame en smakelijke bouillon die gemaakt wordt van botten en vlees van dieren, zoals kippen, rund of vis. Het is een oude traditie die teruggaat tot de prehistorie en is de laatste jaren weer populair geworden als een bijzonder gezond voedingsmiddel. In dit artikel alle voordelen en hoe je zelf een heerlijke Biologische Bottensoep maakt. Met tips van de chef zelf!
De voordelen van Biologische Bottensoep
Een van de belangrijkste voordelen van bone broth is dat het veel voedingsstoffen bevat, zoals eiwitten, collageen, gelatine, mineralen en aminozuren, die helpen bij het bevorderen van een gezonde huid, botten, spieren en gewrichten. Wil je dit enigszins elastisch en jong houden? Eet dan geregeld heerlijke bottensoep.
Bone Broth kan ook helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het immuunsysteem, omdat het rijk is aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Had ik al gezegd dat het goed voor je is?
Bone broth kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van pijnlijke gewrichten, wat vooral gunstig is voor mensen met artritis. Bovendien kan het bijdragen aan een betere slaap en een betere gezondheid van het zenuwstelsel, omdat het aminozuren bevat die essentieel zijn voor de productie van neurotransmitters.
Kortom er zitten heel vitamine en mineralen in een Bottensoep. Zeker als je alleen maar gezonde, verantwoorde, biologische ingredienten gebruikt!
Gelatine, glucosamine, collageen, magnesium en meer
Bone Broth, ofwel bottensoep heeft heel veel gezonde stoffen, die heel goed voor je zijn. Er zitten allemaal mineralen in, antioxidanten, gelatine en meer. Een goede Bone Broth bevat heel veel gelatine, waar je lijf dan weer collageen van maakt. Collageen is echt een wondermiddel. Dus elke maand even een lekker soepje trekken en geregeld nuttigen houdt je jong! Even een korte beschrijving van de gezonde stoffen die je uit een Bottensoep haalt:
- Collageen: Collageen is een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van onze huid, botten, kraakbeen, pezen en bindweefsel. Het helpt bij het verbeteren van de elasticiteit van onze huid en vermindert rimpels en fijne lijntjes. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van pijnlijke gewrichten.
- Gelatine: Gelatine is een eiwit dat wordt geproduceerd door de collageenmoleculen te hydrolyseren. Het is een rijke bron van aminozuren die bijdragen aan de gezondheid van onze huid, botten en gewrichten. Gelatine kan ook bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering.
- Glucosamine: Glucosamine is een aminosuiker die van nature voorkomt in kraakbeen. Het kan helpen bij het bevorderen van de gezondheid van onze gewrichten door het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van de productie van kraakbeen.
Naast deze voedingsstoffen bevat bone broth ook veel mineralen, zoals calcium, magnesium en fosfor, die bijdragen aan de gezondheid van onze botten en tanden. Het bevat ook antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, zoals chondroïtinesulfaat en hyaluronzuur, die bijdragen aan de gezondheid van ons immuunsysteem en onze huid.
Bovendien kan het regelmatig consumeren van bone broth bijdragen aan een gezonde spijsvertering, omdat het glutamine bevat, een aminozuur dat de darmgezondheid ondersteunt en de darmwand helpt herstellen.
Bone broth is een voedzaam en gezond voedingsmiddel dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van onze huid, botten, gewrichten en spijsvertering. Dus aan de slag!
Een smakelijk recept voor biologische runderbottensoep
Wil je een bottensoep maken, doe dat dan in een lekkere grote pan. 10 a 12 liter of nog groter is ideaal. Je kunt de soep die je hebt gemaakt makkelijk invriezen en hoe een grotere hoeveelheid je maakt, hoe makkelijker het gaat. De verhouding tussen de ingrediënten wordt namelijk veel makkelijker goed af te stemmen.
Voor de runderbottensoep die ik je hier voorstel, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 3 kilo runderbotten zoals ossenstaart (bijv 8 stukken), schenkel (bijv 3 of 4 plakken) en mergpijpjes (bijvoorbeeld 4 stuks)
- 8 liter water
- 5 eetlepels appelazijn
- 3 uien, gehalveerd
- 8 wortels, grof gehakt
- 4 stengels bleekselderij, grof gehakt
- 1 knoflook, geplet
- 5 laurierblad
- 3 theelepels geplette peperkorrels
- 3 theelepels zeezout
Optioneel:
- Handvol verse kruiden, zoals tijm, rozemarijn of peterselie
Instructies:
- Om wat extra smaak aan je bouillon te geven, kun je de ossenstaart stukken voorbakken in boter. Geef ze in een paar minuten een lekker gebruind laagje en voeg ze daarna toe aan het water.
- Doe de geroosterde botten in een grote pan of slowcooker. Voeg het water en appelazijn toe en laat dit een uur staan. De appelazijn trekt nog meer fijne mineralen en stofjes uit de botten.
- Breng het water met de runderbotten aan de kook.
- Schuim het oppervlak van de bouillon af terwijl het aan de kook raakt. Hou goed in de gaten wanneer het richting koken gaat, want dat is het moment dat je het meeste moet afschuimen. Wacht je te lang en kookt het water uitbundig, dan borrelt het schuim met de bubbels de hele soep door en dat geeft een minder lekker eindresultaat.
- Laat het vervolgens op een laag vuur, zo land als mogelijk koken. Net tegen de kook aan, met een enkele bubbel die af en toe naar boven komt.
- Pas als je nog een uur of 2 a 3 te gaan hebt, voeg je de ui, wortel, bleekselderij, knoflook, laurierblad, peperkorrels en eventuele kruiden als tijm en rozemarijn toe. Die hoeven niet 12 uur of langer mee te koken.
- Laat de bouillon 12-24 uur sudderen op een laag vuur. Hoe langer de bouillon suddert, hoe meer gelatine en gezonde stofjes het bevat. Richting het einde van de kooktijd, kun je nog naar smaak zout toevoegen.
- Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Zeef de bouillon en bewaar het vlees en de groenten voor later gebruik. Ikzelf laat dat er uit en ga alleen voor de bouillon, maar die keuze laat ik aan jou.
- Bewaar de bouillon in de koelkast of vries het in porties in.
- Optioneel kun je nog wat verse kruiden toevoegen voor extra smaak en voedingsstoffen. Verse kruiden als Peterselie kun je het beste op het laatste moment toevoegen.
Zo zie je maar, heel moeilijk is het niet! En met zo veel gezondheidsvoordelen is het zeker aan te raden geregeld een lekker vers kopje Bone Broth te drinken. Je kunt het ook gebruiken als basis voor ragout en sauzen. Ikzelf vind dat zonde, maar het kan natuurlijk wel.
Vragen over Bone Broth Boullion
Veel plezier met het maken van je eigen heerlijke Biologische Bottensoep; geniet van de voordelen van deze voedzame en helende bouillon! Heb je op- of aanmerkingen over de bottensoep? Vragen? Ervaringen? Zet ze hieronder in het reactieformulier.
No Comments